Aktualności

1 Kwi 2020

Pustułka wraca na ekrany!

Podobnie jak w roku ubiegłym, zorganizowaliśmy ze Szkołą Podstawową im. Kazimierza Odnowiciela w Pobiedziskach bezpośredni przekaz z gniazda chronionego gatunku ptaka – pustułki. Skrzynka lęgowa wraz z kamerą zostały umieszczone na budynku szkoły znajdującej się na terenie otuliny Parku Krajobrazowego Promno. Zachęcamy wszystkich do śledzenia życia rodzinnego naszych pustułek.

>> Relacja LIVE z gniazda pustułki <<

Pustułka (Falco tinnunculus) należąca do rodziny sokołowatych, jest jednym z mniejszych gatunków ptaków szponiastych występujących na terenie Polski. Liczebność populacji krajowej szacuje się na 3-3,5 tys. par lęgowych. Pustułki wracają do Polski z zimowisk położonych w zachodniej Europie już w marcu i kwietniu, a odlatują w sierpniu i wrześniu. W związku z ostatnimi łagodniejszymi zimami coraz więcej ptaków zimuje w kraju, zwłaszcza w większych miastach. Ptaki te jako miejsce swojego bytowania wybierają zarówno tereny rolnicze jak i różnej wielkości miasta. Pustułki jajka składają do opuszczonych gniazd ptaków krukowatych lub w zakamarkach murów wysokich budynków, zwłaszcza w większych miastach. Chętnie zasiedlają specjalnej konstrukcji skrzynki lęgowe. W przypadku tego gatunku bardzo wyraźnie zaznaczony jest dymorfizm płciowy. Samiec charakteryzuje się rdzawym ubarwieniem wierzchu ciała i beżowym, nakrapianym jego spodem. Ubarwienie jego głowy jest popielate, podobnie jak ogon, który zakończony jest czarnym pasem. Samica natomiast jest brązowa, gęsto plamkowana, z pręgowanym ogonem. Pokarmem pustułki są głównie drobne gryzonie – nornice i myszy, a także duże owady, jaszczurki i małe ptaki. Jajka w gnieździe pojawiają się w końcu marca i w kwietniu. Inkubacja trwa 28-32 dni, a młode pozostają w gnieździe karmione przez rodziców przez kolejny miesiąc.

 

Powiększenie
Kontrast